Les dides

 

Tota aquella mainada de l’hospici necessitava alimentar-se i l’única manera per garantir la seva supervivència era aconseguir dides i en moments puntuals, per sortir del pas, llet de cabra.

La mortalitat infantil era molt elevada. Molts nadons no sobrevivien després de néixer i d’altres morien temps després. L’hospici estava necessitat de mares que donessin de mamar a tots aquells nens i per això pagaven dides.

Les dides solien ser dones de famílies pobres que després que se’ls morís un fill veien així la manera de treure un profit d’aquella llet que estava destinada a perdre’s. 

La llet es va convertir en un negoci per a moltes dones, algunes sense gens d’escrúpols que tot i sabent que estaven malaltes alletaven un nen per treure uns diners. La mainada que tenia la mala sort de caure en mans d’una d’aquestes dones emmalaltia i moria.

A partir de l’alta mortalitat dels nens de l’hospici es varen prendre mesures. Una d’aquestes mesures va ser la de buscar dides de pobles propers a Girona per mitjà dels capellans.  L’hospici es posava en contacte amb els rectors dels pobles perquè si sabien d’alguna dona que se li hagués mort el fill alletés un nen de l’hospici; d’aquesta manera  aconseguien tenir una certa garantia que les dides que en sortissin serien dones de vida normal.  Per altra banda pensaven que aquella mainada en un ambient rural, en contacte amb la natura i el sol,  tindrien més possibilitat de sobreviure. 

Moltes dones es varen fer pregar molt abans d’acceptar en didatge un nen però els capellans intentaven convèncer-les adduint la caritat com un deute.

Amer, La Cellera i Osor són algunes de les poblacions d’on varen sortir moltes dides  que alletaven els nens de l’hospici.

Font consultada: Pobresa i marginació a la Catalunya il.lustrada de Miquel BORRELL i SABATER

  • Dides d’Amer
  • Dides de Sant Climent d’Amer
Anuncis

Responses

  1. M’ha agradat molt el vostr escrit i m’ha servit de punt de partida per a un proper treball gracies

    • M’alegra saber-ho. Gràcies a tu pel teu comentari.

  2. el meu avi va estat amamentat per una familia de sant climent d amer en una casa que l hi deien can masachs si algu en sap alguna cosa l hi agrairia és poses amb contacta amb mi gracies


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: