Cases de pagès d’Amer

Cares a la Llei 2/2002 d’Urbanisme  per la que s’obligava els ajuntaments a elaborar un catàleg de masies, l’any 2004 l’ajuntament d’Amer va iniciar la tasca d’elaborar i identificar les cases de pagès d’Amer.

Varen localitzar i identificar més de 200 cases de pagès repartides entre els 8 veïnats d’Amer: la Jonquera, Costa de Santa Brígida, Sant Climent d’Amer, Sant Genís, el Colomer, el Mont, Palou i Lloret Salvatge.

Veïnat de Sant Genís

La Fonda, El Tarrats, Vernatallada, Tarrés, Tarrés de Dalt, Maibosc, L’Obac, El Crous, Les Solanes, El Fernal, Parcés, Torredembarra, Cinc Aulines, La Fondaria, La Ferreria, Puig Gran i La Cabanya.

Veïnat de La Jonquera

La Cabanya del Molí d’Oliveres, Can Melitó, Fornichs, Oliveras, Les Bohigues, El Baixichs, Castell d’Ases, Masoveria del Castell d’Ases, Can Torrent, La Jonquera, Ca l’Hereu, Figareda, La Blanquera de Dalt, La Fàbrega, La Blanquera, La Faric, Montjuïc, Can Ramonet, El Verdaguer i El Busquets.

Veïnat del Colomer

Can Fausica, El Colomer, El Colomer de Dalt, Concs, Les Famades, Can Mel, Les Fontiques, La Claposa, Can Vila, Calderic, Casa Fernández i Casa Teixeira.

Veïnat de la Costa de Santa Brígida

Can Tura, Can Vila, Can Mau, Can Rincon, Can Xiulet, Can Damià, El Casot de la Costa, El Casal, Can Mas, Cademunt, Can Xera, Can Carreté, El Maset del Canyer, Can Baldiri, El Castell, Can Marcó, Can Simonic, Can Trenta, Can Coima, Can Miquelic, Baiella Nou, Can Menció, Can Vinyes, Can Nofre, L’Anglada, Casanova de l’Olivar, Can Bronic, Casal d’en Drumes, La Peça, Can Carrasquet, El Puigverd, Can Julià, Can Catau, El Gustet, Can Milà, Can Puigserrador, Casanova de Pinyana, La Crosa, Casanova de la Crosa, Baiella, Can Margura, Puig d’Alia, Pinyana, La Farigola, Canadell, Can Pere Petit, El Torner, Can Cau, Can Xec, Ca la Marieta Panada / Can Soldevila, Can Paleta, Can Damià Nou, La Rajoleria, Can Marc, Can Paulí, La Canova i Sant Marçal.

Veïnat de Sant Climent d’Amer

Can Cargol, Can Ferriol, La Piula, La Canova, La Torre, Can Puig, El Sucurull, Can Sabater, Can Xeia, Can Boada, Cal Sastre, Can Betra, Can Creuet de les Brugueres, Can Revertere, La Gruta, Can Rajolet, Can Carreter, Can Foixart, Can Rafel, La Fosada, Can Palaci, Can Borrell, Can Pau, Cal Burro, Can Lari, Can Magester, La Roureda, La Calcina, Can Xicu, Can Masachs, El Gelabert, La Canova de peu de roca, Can Creuet del Clot, El Branzell, Paroleda, L’Havanera, Can Sastre de peu de roca, Can Nicola, Can Feliu, Can Puigllobet, Can Mel, Roques Negres, Can Figueres, Can Julià, Can Matas, El Verdaguer, Can Verneda del serrat, Brancellich, Can Berenguera i El Serradic.

Veïnat del Mont

El Bassà, La Boada, El Casot, La Berenguera, La Gayana, La Gayanica, El Maset, El Mont, La Casanova del Mont, L’Oruga, La Cabanya del Mont, La Cabanya de la Mina i El Puig Bernat.

Veïnat de Palou

La Gasalla, La Plana, Can Ribas, La Barraca, Palou, Mas Llorics, L’Arbusset, L’Aubreda, Can Quel, Can Molsa, El Fundà, Can Merlach, Can Dalmau, Can Segal, Castell d’Estela, Can Sant Pare, La Casilla i La Casilla del Peó.

Veïnat de Lloret Salvatge

El Gelabert, El Timonet, La Gultresa, El Gallissà, Can Blanch, Can Roura, L’Illa, Can Casanoves, Can Ter, Can Lloret, Can Teixó, Can Creus, Can Salundru, Can Puig, Can Pinyana, La Canova i El Patriol.

Anuncis

Responses

 1. Hola!

  Em dic Joffre Carrera i estic buscant la localització del Mas Gustet d’Amer. En concret, en una partida de bateig de l’any 1701 a Santa Maria d’Amer, consta que el pare de la batejada, Ramon Coronellas, era pagès resident al Mas Gustet de dita parròquia. És possible que ara es digui d’una altra manera?

  També estic buscant dades del cognom CORONELLAS, que han estat masovers del Mas Bassar (1650), del Mas Branzell de Sant Climent (1691), del Mas Figareda de l’Abad (1695) i residents al Mas Gustet (1701).

  Moltes gràcies i enhorabona per la feinada!!!

  • Bona tarda! Jo no sóc d’Amer, però et puc dir que Mas Gustet, ara és dins el nucli urbà. Concretament, i per arribar-hi, cal seguir la carretera C-63 en direcció a Olot, i ja sortint del poble, cal agafar camí a la dreta d’accés al camp de futbol d’Amer (també és l’accés a l’ermita de Sta. Brígida). Una vegada en aquest camí, fer uns 100m. i abans que la pista asfaltada giri a l’esquerre, has d’agafar cap a la dreta, un carrer cap a la dreta, de fet és el primer trencall a la dreta, després de deixar la ctra. Una vegada en aquesta nova direcció, la primera casa que trobis a l’esquerre, aquesta és Mas Gustet.

   Espero que et sigui d’utilitat.

   • Moltes gràcies David! A veure si aquestes vacances puc anar a fer-hi un volt i unes quantes fotos!

  • Hola, volia comentar que des de fa temps estic intentant trobar els origens d’Anton Coronelles, casat amb Narcissa, el qual en algun moment posterior al 1717 ve a viure a Badalona, i la descendència dels quals (Elisabet, Jeroni, Pere i Josefa) es varen casar aqui.

   Algú té alguna pista? Poden provenir d’aquests masos que anomeneu?

   Gràcies per endavant

   • Hola Jaume! Perdona el retard en contestar-te, però he hagut de refrescar què tenia sobre els Coronelles.

    Sento dir-te que no he trobat cap Anton Coronelles en el llistat que tinc. El que si que sembla és que el tronc comú vindria d’Amer, almenys des de 1571, i amb el cognom canviat: Cornelles. El 1610 en una partida de baptisme es pot comprovar el canvi: apareix en el mateix registre Cornellas i Coronellas.

    Tots es mourien entre Santa Maria, Sant Climent i La Cellera, però és molt possible que pels volts de 1700 ja estiguin per altres poblacions. Tot i que ha seguit només els avantpassats directes, he resseguit alguns germans. Si vols tinc al llistat dels que he trobat i te’l puc fer arribar.

    Fins aviat!

 2. Bona feina, Francesca I a tots que treballeu en aquesr tema apassionant.
  La meva mare va nèixer a Amer, a Can Xec es diu Maria Planas Matas. El meu pare fill d’Osor Antoni (Ton) Vilaró Quer van casar-se a Osor I van viure a Mas Gomis.
  Ja seguirem en contacte Francesca

 3. Hola. M.agradaria trobar el n.mobil de la M. Angels Vilaró Planas. Vam anar juntes al Col.legi de la Immacula de Lloret. Jo tenia els n.tel.fixe y mobil però la cambiat. Sé q la seva familia es de Amer y ella era a Girona. La vaig veure al any 2003. Moltes gràcies.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: