Enviat per: fbarconsp | Març 1, 2010

Benvinguda

Visiteu també: http://gentdamerdades.wordpress.com       http://gentdestcliment.wordpress.com

Benvinguts al blog Genealogia – Gent d’Amer

Abans, la genealogia semblava que només tenia sentit quan es tractava de famílies nobles o benestants amb casa pairal pròpia. Quina sort que això ha canviat! Que bé que hi hagi tanta gent encuriosida per saber on són els seus origens.

Tots formem part d’una família i en totes hi ha moltes històries, unes tristes i d’altres alegres. Aquestes històries normalment són transmeses per via oral. La gent gran les explica als més joves i quan aquests es fan grans passen aquestes històries familiars als seus fills i així d’una generació a una altra. La genealogia, en sí mateixa, és història, documentada i datada. És la història de tots i cadascun de nosaltres, de la nostra família, de la nostra gent i de la nostra terra. Quan casem les històries orals amb les dades que ens aporta l’estudi genealògic sorgeix una meravella.

És un tema francament apassionant i em penso que hi he estat interessada des de sempre. Recordo que quan era joveneta el mossèn d’Amer ens deixava, molt de tant en tant, remenar els llibres de registres parroquials. Potser teníem uns 13 anys. Ens agradava remenar aquells llibres tan vells; recordo que passàvem aquelles fulles groguenques i gruixudes amb molta cura per no fer-les malbé, conscients del seu valor i que eren el testimoniatge de l’existència de totes aquelles persones que hi eren allà registrades. Persones que estaven lligades a la nostra vida encara que ja no hi fossin.

Em vaig emocionar molt quan, un dia, vaig trobar el registre de baptisme del meu avi Bernadí. Només el coneixia per haver-ne una de sentit parlar al meu pare. Tot i que es va morir quan el meu pare era encara molt petit, el record  seu perdurava molt nítid a la seva memòria. La seva mare, s’havia encarregat de mantenir viu el seu record en la memòria dels seus fills. Així, entre els propis records i el que li explicava la seva mare, el meu pare tenia un record ampli i molt clar del seu pare. No així la tieta Berta, la seva germana, que tenia amb prou feines 2 anys quan l’avi va morir.

Fins aquell moment l’existència de l’avi Bernadí era per a mi com una nebulosa, doncs ni tan sols no havia vist mai cap fotografia d’ell, perquè a casa no en teníem cap. Trobar dades d’ell en aquell llibre va ser com donar-li cos i forma.

Estic segura que el meu interès per la genealogia,  va començar llavors, però en aquells moments jo ni tan sols sabia que existia aquest terme, com tampoc no sabia com enfocar el tema o a quines fonts buscar.

L’accés als registres parroquials llavors no era fàcil, l’única manera d’obtenir dades era manipulant aquells llibres vells. Els mossens no solien estar massa predisposats a facilitar-ho. Ells custodiaven aqueslls toms com si fossin relíquies i s’entén, perquè ho eren i ho són, i gràcies a aquest zel molts registres parroquials han arribat als nostres dies, amb més o menys bon estat de conservació.

D’uns anys ençà, però, la cosa ha millorat molt. El Bisbat de Girona, per exemple, conscients que aquest tema és d’interès per a moltíssimes persones va digitalitzar tots els llibres parroquials de manera que actualment es poden fer consultes sense haver de tocar els llibres originals que, inevitablement en sortirien malmesos.

Va ser una iniciativa fabulosa i molt ben organitzada per l’arxiver del Bisbat, Mn. Josep M. Marquès, un home atent i predisposat a ajudar en les recerques quan anaves a fer consultes a l’arxiu.

Ben pensat, és de justícia que aquesta informació no es mori és un arxiu de parròquia o d’un bisbat. Som moltes les persones interessades en rescatar aquestes dades, ja sigui a nivell particular (genealogia familiar) o professional (historiadors).

Saber qui eren els nostres avantpassats i ubicar-los en el temps i en l’espai, ens dona identitat, ens aferma a la nostra terra, a la nostra gent i a les nostres tradicions que no podem oblidar ni hem de renunciar a elles. Saber això és gairebé una necessitat. Tots necessitem saber que formem part d’alguna cosa, que pertanyem a un lloc.

Totes aquelles persones que ens varen precedir, que varen lluitar per sobreviure en unes condicions gens favorables, van fer possible que estem nosaltres aquí. La genealogia a més de ser útil per ordenar la història, serveix per rescatar aquelles persones que, familiars o no, varen viure a la nostra terra abans que nosaltres i no postergar-les a l’oblit, perquè oblidar és cruel.

La genealogia apart de ser fascinant suposa una tasca inacabable. El temps que s’esmerça fent recerques és brutal i moltes vegades ingrat, sobretot quan et quedes estancat i no s’avança. Buscar, lligar noms i cognoms, parentius, dates, fer quadrar les dades obtingudes de diferents registres, ja siguin parroquials o civils que, a vegades, no lliguen i esbrinar quina és la dada real, és realment esgotador. 

La meva gent és d’Amer, Sant Climent d’Amer i les seves rodalies (Sant Feliu de Pallerols, Susqueda, la Barroca, Granollers de Rocacorba, …). Aquesta focalització m’ha facilitat molt la tasca. Quan vaig començar la recerca de la genealogia familiar em vaig adonar que amb la gent d’Amer es podria formar un interminable arbre genealògic perquè, d’una manera o una altra, tothom emparentat.

Hores d’ara segueixo buscant informació sobre els cognoms: BARCONS, PUIG, Llorens, Planas, Puigdemont, Rius, Comas, Masachs, Bach, Moy-set, Cases, Vilagran, Noguer, Subirana, Roura, Cases, Ferrés, … per això us convido a visitar aquest blog per compartir les troballes. Agrairé qualsevol aportació de dades o informació que pugueu fer, com la de la família Barcons de Pineda de Mar, que forma part de la nostra família, que ha estat una grata coincidència trobar-los. Salutacions des d’aquí.

Per aquells que esteu interessats en muntar la vostra genealogia familiar o que ja l’esteu treballant i tingueu lligams a Amer, Sant Climent d’Amer i voltants, podeu visitar els blogs lincats “Gent d’Amer – Dades” (http://gentdamerdades.wordpress.com) “Gent de Sant Climent d’Amer – Dades” (http://gentdestcliment.wordpress.com). Aquí aniré penjant diferents llistats de naixements, matrimonis i defuncions d’amerencs.   

Fins aviat.

Anuncis

Categories

%d bloggers like this: